“ Er is meer dan goed luisteren! “

 

Iedereen mag zichzelf een therapeut noemen. Wat betekent dat voor het imago van het beroep als therapeut, aangesloten bij de beroepsvereniging? Voor lichamelijke klachten voor bijvoorbeeld schouderklachten, gaat men naar de fysiotherapeut. Loop je op een of andere manier ‘vast’ in situaties in het leven, ga je naar een therapeut. 

 

Hoe zoek je een goede (hypno)therapeut!

Wat zijn de gevolgen voor wie hulp zoekt?  Je werkt als therapeut met vaak ‘kwetsbare’ mensen, die weer in hun kracht willen komen te staan. Therapeut zijn is een specialistisch vak, waarbij het niet alleen gaat over goed luisteren naar je client, maar die ook met je meedenkt. In het kader van ‘voorkomen is beter dan genezen’ bezoeken steeds meer mensen een therapeut. Een therapeut kan helpen bij het krijgen van inzicht in hoe je de situatie beter of anders kunt aanpakken. Voor o.a. levensfaseproblematiek, gezinsproblematiek, relatie- en individuele problemen, (echt)scheidingsproblemen.

Als hypnotherapeut (psychoanalytisch), werk ik met cliënten die o.a. verwezen worden door huisarts, jeugdarts, gemeenten, gecertificeerde jeugdzorg instellingen, scholen, collega-therapeuten. Daarnaast komen er cliënten in mijn praktijk, via mijn website en via mond op mondreclame. Het is mij opgevallen dat de vraag naar een therapeut is gegroeid. Het is steeds ‘normaler’ om hulp te zoeken bij een therapeut.

Hoe scheid je het kaf van het koren, als je op zoek bent naar een goede therapeut?

Goed kunnen luisteren is niet voldoende! Vier belangrijke aandachtspunten adviseer ik om op te letten voor het vinden van een goede therapeut;

1. Opleiding

Achter elke therapie zit meer techniek dan de meeste mensen denken.

Je helpt de ander inzicht te krijgen. Er zijn heel veel modellen die je kunt inzetten, je moet weten welke je wanneer gebruikt. Een goede therapeut is goed opgeleid en heeft allerlei technieken geleerd. Als therapeut moet je kunnen analyseren en confronteren en dat is niet iets wat je in een dag leert. Een goede therapeut is in mijn visie dan ook een therapeut die minimaal een 3 á 4-jarige opleiding heeft afgerond.

2. Oriënteer op achtergrond en ervaring

Een opleiding zegt niet direct alles over iemands kwaliteiten, het aantal vlieguren is net zo belangrijk. Jij als hulpzoekende kan dus gerust aan de therapeut vragen naar de achtergrond en ervaring van de therapeut. Wat heeft de therapeut na zijn opleiding gedaan? Is er jaarlijks bijscholing en is diegene lid van een beroepsvereniging? Hoeveel personen heeft iemand per maand in therapie? Zoals de vraag hoeveel jaren is iemand al bezig als therapeut, omdat je juist een therapeut zoekt die van zijn/haar persoonlijke ontwikkeling zijn/haar levenswerk heeft gemaakt en zijn/haar vak serieus neemt. 

Laat jij je opereren door een chirurg die eenmaal per week een patiënt opereert, óf toch liever door een chirurg die elke week meerdere patiënten opereert en daarmee veel ervaring op doet? Je kunt altijd je eigen omgeving raadplegen in je zoektocht naar een goede therapeut, via vrienden of bekenden. Mensen gaan vaak af op ervaringsverhalen met goede aanbevelingen. Soms blijkt een goede aanbeveling bij nader inzien een teleurstelling te zijn. Het is daarom van belang jouw eigen behoeften aandacht te geven en iemand te vinden die bij jou past.

3. Een klik en vertrouwen ervaren 

Het is raadzaam een intakegesprek te plannen als kennismaking met de therapeut, vóórdat je aan de therapie begint. Om te bepalen of er een klik is. Vertrouw op je intuïtie, in de therapie leg je namelijk wel je hart en ziel neer. Vertrouwen hebben is belangrijk om aan de slag te gaan tijdens de therapie. Jij kunt vaak in een eerste kennismakingsgesprek voelen of die therapeut de juiste persoon is voor jou.

4. De verantwoordelijkheid van de therapeut

Je gaat naar een therapeut als je het leven een onvoldoende geeft Wanneer je het leven behoorlijk somber inziet dan heb je therapie nodig. 

Om je onderliggende patronen aan te pakken en (relatie)problemen op te lossen. Óf om een nieuw plan te maken voor de toekomst en aan een carrière kunt denken in je werk. Misschien omdat je je depressief voelt en niet goed weet wat je met je leven aan moet. Bespreek het in je kennismakingsgesprek, een therapeut weet wanneer iemand therapie nodig heeft. De verantwoordelijkheid van een therapeut, is weten wat je vak inhoudt. 

Tot slot, ik heb van mijn persoonlijke ontwikkeling mijn levenswerk gemaakt als therapeut! Daar zitten heel veel ‘vlieguren’ in. Ik zet mijn specialisatie als therapeut in om mensen (op weg) te helpen. Ik volg nog steeds elk jaar opleiding, training en bijscholing omdat ik mijn vak serieus neem. Ik heb een groot netwerk van professionals, waardoor ik regelmatig mensen die hulp zoeken krijg doorverwezen naar Praktijk Heelwording van o.a. huisartsen en verschillende welzijnsinstanties. Door mijn vele kennis en jarenlange werkervaring in het vak weet ik mijn verantwoordelijkheid te nemen als therapeut.

Denk je dat ik de juiste therapeut ben voor jouw hulpvraag, neem gerust contact op om kennis te maken.

Genia van Hout.

Praktijk Heelwording

Telefoon: 06-53187923